Centrum voor Wudangstijlen en Qigong.
Het Gang Fu Centrum is een initiatief van Babs van Herk. Sinds 1989 volgt zij lessen in de Chinese krijgskunsten, zoals de Wudangstijlen en traditionele Wushu bij Fei Wushu. Zij geeft sinds 1998 les in de Wudangstijlen en Qigong als rijkserkend docent. Door de jaarlijkse deelname aan bijscholingen en het contact met de andere scholen, aangesloten bij Wukan*, ontwikkelt het Gang Fu Centrum ook door. Buiten de lessen bij het Gang Fu Centrum geeft Babs Taiji-les in een GGZ-instelling en geeft zij elk jaar kennismakings- cursussen voor de Volksuniversiteit van Vlaardingen. Om een indruk te krijgen wat dit centrum of deze school te bieden heeft, worden hieronder de begrippen Wudangstijlen en Qigong verklaard.

De Wudangstijlen vinden hun oorsprong in het Chinese Wushu. Wushu betekent letterlijk krijgskunst en bestaat uit externe (harde) en interne (zachte) stijlen.

Externe stijlen
bestaan uit traditionele stijlen zoals Shaolin en moderne stijlen. De nadruk bij deze stijlen ligt op orginele vechtkunsten, waarbij spierkracht en hardheid centraal staan.

Interne (Wudang)stijlen
bestaan uit Taijiquan, Xingyi en Bagua. De nadruk ligt hier op ontwikkeling van de innerlijke energie en zachtheid. Taijiquan is de meest bekende stijl van deze interne stijlen.

Taijiquan,
vaker Taiji genoemd, kenmerkt zich door een langzame en vloeiende manier van bewegen. De bewegingen worden uitgevoerd in vaste patronen en vormen een afwerende reactie op een aanval van een denkbeeldige tegenstander. Mensen die Taiji beoefenen ervaren zowel psychisch als fysiek een positieve invloed op hun functioneren. Door het geconcentreerd uitvoeren van de vertraagde bewegingen neemt het lichaamsbesef toe, de coördinatie van de bewegingen verbetert en regelmatige oefening bevordert de souplesse van het lichaam. Voor de gevorderde beoefenaar betekent Taiji een manier van bewegen die ontspanning en energie oplevert en evenwicht tussen lichaam en geest bevordert.

Qigong
is een goede metgezel van Taiji. De gezondheidsoefeningen, die al een paar duizend jaar beoefend worden, completeren de Taiji-oefening en geven een meerwaarde aan de les. Bij Qigongoefeningen is er veel aandacht voor bewegen in combinatie met ademen en gebruik van de drukpunten uit de acupunctuur. De meredianen worden op deze manier gestimuleerd, waardoor een goede energie verkregen wordt voor tal van functies in het lichaam.

* Het Gang Fu Centrum is aangesloten bij Wukan – de Wushu Kungfu Associatie Nederland. Alle leden van het Gang Fu Centrum zijn verplicht lid van deze bond en betalen hiervoor een geringe contributie per jaar, waardoor zij ook tijdens de lessen verzekerd zijn.